Picturi pe pereti
 
contact Andreea Nasoi

 

Organizarea spatiului decorativ pe baza unei retele.Spatiul decorativ

Organizarea spatiului decorativ pe baza unei retele.Spatiul decorativ

In compozitia plastica (pe suport bidimensional), metodele de redare a spatiului sunt perspectivele liniara, cromatica si valorica.

In epocile, curentele sau civilizatiile in care artistii nu au fost preocupati sa redea realitatea au aparut numeroase solutii expresive pentru sugerarea spatiului.In compozitia decorativa este specific ornamentul bidimensional organizat intr-un spatiu plat. Acest gen de compozitie se bazeaza pe repetitie si alternanta. Exista insa metode de sugerare a spatialitatii fie prin volum, fie printr-o anumita adancime.Principiile decorative specifice sunt gradatia si progresia.Domeniul in care redarea spatiului real poate si o preocupare (uneori se folosesc chiar fotografii) este design-ul grafic si anume:afisul. reclama, eticheta.

Cum poate fi sugerata spatialitatea? Pentru a da impresia de spatialitate in compozitia decorativa se poate folosi: ornamente de forma unor corpuri geometrice (cub, paralelipiped etc), sugerarea unui relief avand diferente mai mici sau mai mari de nivel cu ajutorul desenului (al liniei), al formei, al culorii (inchisa -deschisa, calda-rece etc.), suprapunerea unor forme sau linii care dau impresia de aproape-departe, efectul spatial al culorii prin care se pot obtine iluzii optice spatiale de apropiere sau de departare , modelul gradat de la inchis la deschis pe principiul umbrelor si luminilor care dau impresia profunzimii sau a reliefului, retele construite pe principiul deformarii progresive in adancime, efectul contrastului simultan.

 Tipuri de retele folosite in arta decorativa.De obicei, in compozitia plastica se impune un ritm variabil,realizat printr-o diversitate de forme cu marimi si dispuneri cat mai expresive, pentru a evita egalitatile si repetitiile monotone.

In compozitia decorativa apar trei variante: 1) compozitii decorative (tapiserii, picturi aplicate pe diferite obiecte etc). Elementele comopozitionale , figurative sau nonfigurative, sunt organizate dupa principiile compozitiei plastice in care ritmul este variabil; 2) compozitii decorative, traditionale (chenare, borduri, jocuri de fond etc).Datorita principiilor specific decorative, elementele compozitionale egale ca marime si forma sunt organizate in reistre sau retele regulate, intr-un ritm constant; 3)compozitii decorative, moderne, Op-Art, grafica pe calculator, in care elementele compozitionale, inegale,se organizeaza pe baza unor structuri ordonate dupa anumite principii  matematice.

In aceste retele construite dupa un algoritm de lucru asemanator constructiilor geometrice, elementele compozitionale se repeta, dar nu egal sau "intamplator", ci intr-o ordine expresiva. Modificarea progresiva a formelor (pe principiul sectiunii de aur, spiralei, parabolei etc.) creeaza anumite efecte spatiale.

 Cum se sugereaza modificarea succesiva a spatiului? Pentru a crea sugestia modificarii succesive a spatiului, se pot folosi urmatoarele tipuri de retele: reteaua formata din linii drepte trasate la distante egale. Efectele cinetice (de miscare in spatiu) sunt realizate prin diferite probleme de culoare (gradatia si degradeul valoric combinat cu contrastul inchis-deschis, simultan, efectul spatial al culorii); reteaua formata din linii drepte trasate progresiv, crescator sau descrescator (folosind numere consecutive); reteaua formata din rotirea dreptunghiului spre stanga si apoi spre dreapta in jurul centrului geometric; reteaua formata din linii curbe, cu efect concav sau convex; reteaua formata din cerrcuri concentrice, cu modificarea succesiva a efectuli concav-convex; reteaua curbilinie spiralata, cu efect de rotatie.

latest products

Picturi pe pereti  |   Vitralii  |   Mozaic  |   Articole  |   Contact   |   Autocolant   |   Autocolante   |   Design   |   Sticker   |   Stickere   |   Tapet   |  Camere copii